Mit kell tudni a harmonikaajtó ablakokról?

A harmonikaajtó ablak egy, a harmonikaajtó lamellába belevágott, beleragasztott áttetsző plexi ablak. Többféle szerepe is van. Az egyik, hogy a fény a helyiségek között átáramoljon. Ha egy harmonikaajtóval az egyik helyiséget leválasztjuk a másiktól és a másikban nincs ablak, akkor célszerű valamilyen fényt kapnia. Egy ablak nélküli harmonikaajtón nagyon kevés fény megy keresztül becsukott állapotban.

Ezért célszerű olyan elemeket beletenni, amelyek áttetszővé teszik a harmonikaajtó egy részét. Ezek az ablakok.

A másik, hogy díszítik a harmonikaajtót. Az ablakokat többféleképpen is el lehet helyezni. Képzeletben osszuk a harmonikaajtót függőlegesen 3 részre. Ezekbe a harmadokba egy-egy ablakot lehet betenni. Tehát függőlegesen 3 ablak helyezhető el egy lamellában. (Különleges kívánság esetén ennél több is elhelyezhető.) A vízszintesen elhelyezhető ablakok száma is korlátozott. A legelső és a legutolsó un. féllamellába nem lehet ablakot elhelyezni. A többibe viszont igen.

Hogy lehet kiszámolni, hogy egy harmonikaajtóba hány ablak helyezhető?

A számolás a következő: Van egy helyünk, ahova harmónika ajtót szeretnénk. A szélességet centiméterben elosztjuk 11-gyel vagy 12-vel, attól függően, hogy mekkora a lamella szélessége. A kapott számot felfelé kerekítjük. Levonunk belőle kettőt és megvan, hogy vízszintesen hány harmonikaajtó ablak helyezhető el egymás mellett.

Pl. a hely, ahova harmónikaajtót szeretnénk, 96 cm. Ezt elosztjuk 11-gyel. Az eredmény: 8,27 . Ezt felfelé kerekítjük és kijön 9. Ebből kettőt levonva megkaptuk azt, hogy 7 ablak tehető vízszintesen egy ekkora harmonika ajtóba. Ha minden lamellába 3-at szeretnénk beletenni, akkor 3×7=21 harmonikaajtó ablak tehető ebbe a térelválasztóba.

Mik a paraméterei egy ilyen harmonikaajtó ablaknak?

36×5,5 cm a mérete egy un. magyar harmonikaajtónál. Ez a fajta 11 cm-es lamellákból áll.

A harmonikaajtó és a belevaló ablak kiválasztáshoz látogasson el a www.redonywebshop.hu/harmonikaajto webáruházba!

Dósa Géza
Dósa Géza
ügyvezető

Dósa Kft.

Módosítás: (2013. január 16. szerda, 07:54)